Waarschijnlijk voert u uw hond, net als de meeste mensen in Nederland commerciële hondenbrokken. Deze brokken zijn u misschien aangeprezen door de dierenspeciaalzaak omdat het een complete voeding is of misschien sprak de reclame van een bepaald merk u aan. Maar weet u eigenlijk wel wat er precies in deze brokken zit ? Wat voor ingrediënten u uw hond dagelijks voorzet?
NEE?
Ik hoor u bijna denken: ja maar, het is toch compleet ?
Op de zak staat Lam-rijst dus dat zal er wil inzitten toch ?
Als u op de ingrediëntenlijst van de zak hondenbrokken kijkt dan ziet u dingen staan als: vlees en dierlijke bijproducten, granen en plantaardig bijproducten, dierlijke vetten, bietenpulp, door de EG toegestane anti-oxydanten....etc..
Ik stel voor dat we deze ingrediënten eens doorlopen waarbij ik u precies uit zal leggen wat ze nou echt betekenen.
Vlees:
Als u dit ingrediënt bekijkt dan denkt u waarschijnlijk aan mooie stukken vlees van een rund of lam, die u zelf ook nog wel in de pan zou willen leggen voor het avondeten. Ik moet u toch teleurstellen.
Het vlees dat in bijna alle soorten hondenvoer verwerkt wordt is beslist niet geschikt voor menselijke consumptie. Voordat je vlees kunt verwerken tot een hondenbrok moet het vlees zelf bewerkt worden. Tijden dit proces wordt al het vocht uit het vlees onttrokken totdat er een substantie overblijft die men vleesmeel noemt. Op zich is er niets mis met vleesmeel, mist het als basis producten heeft die geschikt zouden zijn voor menselijke consumptie. Maar zoals ik u al eerder heb verteld vind je dit in de meeste hondenvoeders niet terug. Maar wat voor vlees zit er dan wel in hondenbrokken ???
Gaat u maar even stevig in uw stoel zitten.....
In hondenbrokken zit al het vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Dit betreffen dode dieren ( runderen, varkens, schapen, kippen) die sterven voordat ze bij het slachthuis aan koen en zieke dieren die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Verder bestaat het uit stukken karkas die sporen van ziekte vertonen (tumoren etc.) en uit diverse vleessoorten uit de detailhandel die over de datum zijn. Daarnaast zit er in merken hondenvoeding die vanuit Amerika geïmporteerd worden ook nog eens de lichamen van honden en katten die een spuitje hebben gekregen in asiels. Volgt u me nog ???? in diverse merken die ook de Nederlandse markt te krijgen zijn zitten dode honden en katten verwerkt... Als er op de verpakking dus "vlees"staat weet u eigenlijk nog niets... vlees kan van alles zijn en meestal is het ook van alles een mengsel van zieke en dode dieren, afval producten uit de detailhandel en in het ergste geval ook nog eens dodo honden en katten.
Dit "vlees" moet verwerkt worden dit gebeurt in een destructie bedrijf. Van dit "vlees" moet immers vleesmeel gemaakt worden. Al deze dode dieren en stukken ziek vlees worden in 1 hele grote bak samengebracht. Let wel"deze dieren of voorverpakt vlees worden dus niet ontdaan van haren , hoeven, hoorns, plastic bakken of zakken of zelfs vlooienbanden.
Alles gaat samen in 1 grote bak waar het heerste vermalen wordt en vervolgens aan de kook gebracht wordt. Tijdens dit kookproces vormt zich bovenop deze brij een laag dierlijk vet. Dit dierlijk vet wordt van de brij geschieden en vaak later weer gebruikt in de hondenvoeding maar hier kom ik nog op terug. Vervolgens wordt de brij door enorme persen gehaald die het vocht eruit perst en dan heb je vleesmeel. Dit product wordt dus ook aangeduid als beendermeel omdat hierin ook beenderen verwerkt worden. Stel u voert uw hond een lam-rijst voer. U gaat er vanuit dat daar enkel lamsvlees in zit maar dit is dus in de meeste gevallen niet zo. Vaak staat er op de verpakking groot "LAM RIJST"en als u dan bij de ingrediënten kijkt staat er"vlees ( minimaal 4% lam) en dierlijke bijproducten. Er zit dus 4% lamsvlees in.... maar waar bestaat de rest van het vlees dan uit ??
De rest bestaat uit datgene wat ik hierboven voor u beschreven heb.... en mengsel van dierlijke producten die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Dierlijke bijproducten:
Vond u het verhaal over vlees al verschrikkelijk?
Dan moet ik u toch even voorbereiden op wat komen gaat, want het wordt nog veel erger. Dierlijke bijproducten kun je eigenlijk maar met 1 woord omschrijven: AFVAL Alles wat niet geschikt is om te verwerken tot een of ander vleesproduct valt onder de noemer dierlijke bijproducten.
Denk hierbij aan"hoeven, hoorns, hersenen, poten van kippen koppen van kippen uiers en zelfs uitwerpselen van diverse soorten dieren. Dit afval wordt op dezelfde manier verwerkt als het "vlees" Het wordt gemalen, gekookt en uitgeperst totdat je ook hiervan een soort meel overhoudt wat men kan verwerken tot hondenbrok. Als er op de ingrediëntenlijst "dierlijke bijproducten"staat kun je er dus vanuit gaan dat het voer voor een groot gedeelte uit afval bestaat.
Granen:
Wat kan er nou mis zijn met granen ? Nou , van alles!
Ten eerste vormen granen vaak het hoofdbestanddeel of 1 van de hoofdbestanddelen van de hondenbrok.
Waarom?
Omdat het een goedkope grondstof is die bovendien zorgt voor eiwitten en koolhydraten. Maar honden zijn helemaal niet geschikt om grote hoeveelheden granen te verteren. Dat resulteert dan ook in grote hoeveelheden ontlasting omdat de granen niet opgenomen worden maar zo weer uitgepoept worden.
Granen kan van alles betkenen. maïs of tarwe of iets anders
Als u denkt aan maïs dan denkt u aan die mooie gele korreltjes die op zich heel gezond zijn. Als er echter maïs of tarwe toegevoegd wordt aan hondenbrokken dan betreft het in bijna alle gevallen de overblijfselen van maïs of granen nadat ze eerst verwerkt zijn tot een of ander product voor menselijke consumptie. De meeste voedingswaarde die de granen oorspronkelijk bij zich droegen zitten dus niet meer in de producten die gebruikt worden voor de hondenbrokken. Vaak staat er in de ingrediëntenlijst "rijst"vermeld. Op zich is rijst een gezonde bron van vele voedingsstoffen. Maar ook dat gaat weer niet op voor de rijst die in de hondenbrokken verwerkt wordt.In de meeste gevallen gaat het om witte rijst of breukrijst. In witte rijst zitten heel weinig voedingsstoffen en breukrijst is het afval van witte rijst !
Ook weer een ingrediënt waar de hond weinig mee kan. Het is in Nederland verplicht dat de ingrediënten zo genoemd worden dat het gene wat er het meeste inzit als eerste genoemd moet worden. Als u dus een hondenbrok hebt waar "GRANEN"als eerste genoemd worden heeft u een brok die hoofdzakelijk uit granen bestaat. En granen zijn helemaal niet geschikt om in grote hoeveelheden aan honden te voeren. Vaak ontstaan door granen een voedselintoleratie of allergie. Sommige fabrikanten proberen deze regelgeving te omzeilen door de ingrediënten apart te vermelden: "Vlees, maïsmeel, maïsgluten en plantaardige bijproducten"Op het eerste gezicht lijkt het alsof dit voedsel als hoofdbestanddeel "vlees" heeft, maar als u even verder kijkt ziet u dat dit voedsel dus eigenlijk voor het merendeel uit granen en plantaardige bijproducten bestaat. Wederom dus helemaal niet geschikt als hondenvoer!
Plantaardige bijproducten"
Ook voor plantaardige bijproducten geldt:
AFVAL !!!
Het kan uit van alles bestaan, van stengels en bladeren tot verkruimelde pindaschillen en zelfs zaagsel...
Een brok met plantaardige bijproducten bestaat dus o.a. uit plantaardige afval!
Dierlijke vetten :
Herinnert u zich het productie proces van vlees- en beendermeel nog ?
De dierlijke vetten die boven kwamen drijven tijdens het kookproces? Deze dierlijke vetten worden in veel hondenbrokken gebruikt. Als alle ingrediënten gemengd zijn, in vormpjes geperst, gebakken en gedroogd zijn worden ze besproeid met dierlijk vet om ze aantrekkelijk te maken voor de hond. Vaak bestaat dit dierlijk vet niet alleen uit het vet afkomstig van het productieproces van vlees- en beendermeel maar ook uit afgewerkte frituurvetten. Dit geldt overigens ook voor de vermelding van "plantaardige vetten of oliën". In de meeste gevallen betreft het afgewerkte vetten en oliën uit restaurants e.d. Deze afvalproducten worden dus in grote getallen gebruikt om de brok meer smaak te geven voor de hond.
Bietenpulp:
Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerkt zijn voor menselijke consumptie. Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels. Waarom wordt bietenpulp dat toegevoegd aan hondenvoer ??
Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit onttrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grot nadeel van bietenpulp is dat het , doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt. Over deze gifstoffen leest u meer in het volgende stuk.
Door de EG toegestane anti-oxydanten:
Nu komen we pas bij het echte horrorverhaal als je het over brokken hebt. Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Er bestaan diverse natuurlijke anti-oxydanten zoals vitamine E en vitamine C. Maar er bestaan ook diverse chemische anti-oxydanten zoals Ethoxiquine, BHA en BHT. Ethoxiyuine is een chemische stof die als pesticide wordt gebruikt. Deze stof is voor menselijke consumptie verboden maar helaas mag het in hondenvoeding gebruikt worden.
Bijna alle hondenvoedingsfabrikanten gebruiken Ethoxiquie als anti-oxydant in hun hondenvoeders.
HET IS GOEDKOOP!!!
En in de hondenvoeding draait nu eenmaal alles om geld...
Bij onderzoeken naar Ethoxiquine is aangetoond dat het kankerverwekkend is. Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid en kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan veroorzaken. BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelsel aantasten. Ook deze stoffen worden veelvuldig in hondenbrokken verwerkt om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Hondenbrokken met Ethoxiquine, BHA en BHT bevatten dus letterlijk vergif !!
Nu zijn de hondenvoederfabrikanten heel slim en ook voor wat betreft deze stoffen proberen ze de regelgeving te omzeilen. Veel fabrikanten voegen het namelijk zelf niet toe en kunnen dan op de verpakking zetten: "GEEN CHEMISCHE ANTI-OXYDANTEN TOEGEVOEGD"
Als consument denk je daarmee een voer gevonden te hebben wat vrij is van deze giftige stoffen maar helaas is dat vaak niet waar.
Als Ethoxiquine, BHT of BHA aan de grondstoffen is toegevoegd ( de karkassen en stukken ziek vlees bij de slachterijen en destructor) dan hoeft de fabrikant dit niet op de verpakking te vermelden....
En nu ???
U zult waarschijnlijk behoorlijk geschrokken zijn van deze informatie.. u dacht immers uw hond het beste te geven door hem brokken van een bekend merk te voeren. Maar dat blijkt dus niet waar te zijn. De meeste grote merken zijn eigendom van grote Mult-Nationals:
Eukanuba is van Proctor & Gamble, Hill's is van Colgate-Palmolive en Pedrigree is van Mars.
Deze Multi-Nationals gebruiken het afval wat overhouden bij de produktei van humane voedingsmiddelen als ingrediënten voor hun hondenvoeders. Ze voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar de praktijk bewijst dat dit niet het geval is. Steeds meer honden hebben voedselintolerantie's of allergieën.
Steeds meer honden krijgen maag-,lever of andere vormen van kanker.
Steeds meer honden krijgen epileptische aanvallen..... deze toename loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden.
Maar zijn er dan helemaal geen gezonde brokken voor honden te krijgen in Nederland ???? Gelukkig kan ik u gerust stellen.
U kunt er echter ook voor kiezen om de maaltijden van uw hond zelf klaar te maken. Dit in niet moeilijk en is in de meeste gevallen ook nog eens goedkoper dan het voeren van hondenbrokken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb